Marjal Pego-Oliva, una joia paisatgista i mediambiental

L'element bàsic del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva és l'aigua, la seua abundància i qualitat és poc comuna al nostre entorn, l’aigua és l'essència sobre la qual es basteix el seu ecosistema. Els
Ullals, aquests nombrosos brolladors, són els responsables de donar vida i mantindre la Marjal.
Endemés de l'aigua, l'altra característica del Parc és la diversitat d'usos que s’hi donen. Potser no és massa sabut que vora un terç de la seua superfície són camps d'arròs, en aquesta zona, la qual passa bona part de l'any anegada, i en la zona d'especial protecció, es practica la cacera i la pesca. També hi ha agricultura convencional, ramaderia, activitats lúdiques, educatives i també d’investigació; aquesta diversitat d’usos requereix coordinació i una dosi de respecte per part de tots els usuaris.
Pel Parc han passat molts visitants, molts grups d'escolars, observadors d'aus i excursionistes diversos, a més a més, la nostra pàgina web va rebre 6.952 visites l'any 2017; tanmateix, pensem que la Marjal és encara una gran desconeguda, fins i tot per als habitants de la Marina Alta i la Safor.

Treballs de manteniment i conservació

El treball de l’Equip de Manteniment del Parc Natural de la Marjal de Pego Oliva és fonamental per tal de garantir l’òptima conservació dels hàbitats i les espècies. Però la seua faena també garanteix la compatibilitat de l’ús public i el manteniment dels equipaments del Parc amb l’objectiu que els visitants puguen gaudir de l’espai alterant el menys possible el medi ambient.
Els treballs més destacats son els següents:
  • Actuacions d’eliminació de flora exótiques, en especial les referents a Acacia saligna, Cortaderia selloana, i Pennisetum setaceum, que per la seua alta capacitat expansiva requereixen de una ràpida eliminació i especial vigilància en les zones tractades per tal d’evitar rebrots.
  • Treballs de desbrossament i poda en rutes i voreres de rius, per tal de mantenir transitables els equipaments i també afavorir el desenvolupament dels arbres de ribera que s’han plantat en els rius.
  • Per tal de reforçar amb vegetació de praderia subaquàtica algunes zones del Racons, la brigada va repoblar amb exemplars de Miriophyllum i Ceratophillum, a llocs on s'ha eliminat la invasora Egeria densa.
  • La brigada també ha revisat l’ocupació del les caixes de nidificació de xoriguer i òbila que hi ha instal·lades al llarg de la Marjal.
  • També s’encarreguen de vigilar si es retiren les barques utilitzades pels caçadors per accedir als lluents una vegada finalitzada la temporada de caça.
  • El control dels nivells d’aigua en la reserva i el manteniment de les comportes és altra de les tasques diàries de l’equip de manteniment, que garanteix uns nivells d’aigua òptims per el manteniment del processos ecològics.

Redacció:

Equip Tècnic de la Unitat de Gestió del Parc Natural del Montgó i de la Marjal de Pego-Oliva
Generalitat Valenciana Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural
Camí de Sant Joan nº1. Finca del Bosc de Diana. C.P.:03700. Dénia. Alicante.
E-mail: parque_montgo@gva.es / parque_pegooliva@gva.es

Comentaris

+ Populares