Denunciem la destrucció d’una duna a Dénia

Desde el blog el grupo de Padres y Madres que integran el EcoAmpa desean dar a conocer la actuación de daño mediambiental que ha sufrido las dunas de la playa de Dénia situadas en la Punta del Raset. Para ello remitimos en su integralidad el articulo publicado el pasado 8 de enero en la página del grupo Agro accioecologista-agro.org. Para visitar el articulo de Miguel Crespo Roig, Clic en este enlace.
Primera acción sobre la duna en el 2018
 
"Camions i pales han eliminat el cordó dunar de la platja del Raset per a emportar-se l’arena a un destí desconegut.
El passat mes de desembre el sistema dunar de Dénia va patir un nou atac, tal com ha denunciat el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Marina. Concretament, va desaparéixer el cordó dunar de la platja del Raset més proper a l’escullera nord del Port de Dénia, on camions i pales van extraure una gran quantitat d’arena per a emportar-se-la a un destí desconegut. L’administració responsable d’esta barbaritat mediambiental ha sigut la delegació de Ports de la Generalitat Valenciana, administració a qui pertany el domini de la zona on s’ha realitzat esta lamentable actuació.

A principis de desembre la delegació de Ports de la Generalitat Valenciana va podar i reduir al mínim la vegetació que hi havia en la duna de la platja del Raset. De fet, només han quedat una desena de tamarits (Tamarix gallica) ultrapodats i disseminats per este racó del nostre litoral, ubicat al costat de l’escullera nord del Port de Dénia. Però, a més a més, a partir del 20 de desembre camions i grans pales van començar a emportar-se l’arena d’este cordó dunar a un destí fins ara desconegut. El resultat? Doncs, que esta duna ha desaparegut.

Des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Marina considerem que esta actuació ha sigut una barbaritat mediambiental. Actualment, els grans projectes que tramita el Ministeri de Foment per a aturar l’erosió en el litoral de Dénia contemplen accions per a conservar i protegir les dunes amb inversions milionàries. Però, ara, la delegació de Ports de la Generalitat Valenciana ha actuat just en la direcció contrària.

A més a més, no podem oblidar que nombrosos col·legis de Dénia van acudir a la platja del Raset per a desenvolupar activitats de conservació de l’arena i del seu ecosistema dunar, on paga la pena recordar nidifica el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus). Esta espècie d’au està protegida pel declivi que patix, ja que malauradament ha desaparegut de molts punts del litoral valencià precisament per la destrucció de les dunes on cria.

El nostre temor és que l’arena que s’han emportat de la platja del Raset es destine ara a alguna de les inútils regeneracions puntuals que es fan cada any en altres platges de Dénia i que no servixen per a res. Perquè els temporals se l’emporten de seguida, com ha succeït ja amb l’arena que es va dipositar a les Deveses o al Blay Beach després dels episodis de mala mar dels darrers mesos."
La duna en diciembre 2019. Sin la duna parece que está el paseo "más limpio", como dice Puertos, pero un preciado ecosistema ha desaparecido.

Enlaces de interés

Todas las publicaciones sobre Ecología y Medio ambiente:

Comentaris

+ Populares